Click Me :)

Sunday, December 26, 2010

~~Makan Angin di Pantai Timur~~

Salam,

Cuti sekolah kali ni kami sekeluarga bercuti2 Malaysia ke Kuantan/Cherating. Layan je la gambar2 kat bawah ni...




Pantai Teluk Cempedak, Kuantan, Pahang


Bkt Gambang Resort, Gambang


Makan seafood kt Tanjung Lumpur, Kuantan

Pantai Batu Hitam, Kuantan


kat Legend Resort, Cherating


Makan sata kat Kuala Kemaman


kat Deerland, Temerloh

Wednesday, December 15, 2010

~~Selamat Tinggal Sarah ~~

Salam,

Sedih aku nk buat entry nih, tp terpaksa aku abadikannya di sini sebagai kenangan. Sarah kucing ku telah pergi meninggalkan kami utk selama2nya. Dia terjatuh dr balkoni rumah aku di tingkat 6. Huhuhu..... sedihnya tp dah ajalnya, apa nk buat.. Apa ini ada kaitan dgn cerita aku sebelum nih 'Kamera N Kucing' ada kebenarannya? Atau sekadar kebetulan?

beginilah keadaan Sarah yang jatuh terhempas.....

Sekarang ni bila terdengar aje bunyi loceng, teringat kami pada si Sarah ni. Dia tidak lagi menjadi peneman aku bila nk blogwalking di malam hari.... SARAH.. we miss u so muchhhh.....

Friday, December 10, 2010

~~Bersunat~~

Salam,

Cuti sekolah dtg lagi. Ni la musim org bertunang, kahwin, bersunat dan mcm2 lg. Aku pon tak melepaskan peluang ini menyunatkan ank bongsu aku yg berumur 10 thn. Pada mulanya mmg ada plan nk sunatkan dia, tp bila bincang dgn abah aku, dia nk wat besar2an siap kompang bagai. Huhuhu.. rasanya aku takder budget tu, so aku plan nk buat next year ajer. Tp ank aku ni beria2 nk sunat gak thn ni, so nak tak nak buat jugaklah tp dlm suasana yg sederhana aje.

Korang nk tau tak, masa kt klinik tu, aku, abah dan ank sulung aku ada kt bilik pembedahan tu. Hubby aku tunggu kat luar sbb dia takut, kelakar kan. Aku tgk smua proses tu smpi abis tp bila time doktor tu nk gunting kulit tu, aku dh tak berani tgk dh sbb dh npk darah. Aku mmg xleh tgk darah, kembang rasa kepala aku pastu rasa mcm nk pitam. Teknologi skrg dh canggih, pakai laser dan clamp aje.  Hari ketiga ank aku dh leh jln2 g tgk wayang 'Ngankung' lagi, mcm org tk sunat.

Bila hari kelima, clamp tu dh boleh buka. Doktor ckp boleh bukak sendiri takyah dtg klinik. So aku gak la yg beranikan diri gunting clamp tu tp ada 1 masalah lak, clamp boleh bukak tp tube tu melekat kt kulit dia. Aku call klinik tu tanya mcm mana nk buat, so derang ckp suh rendam nnti tanggal sendiri. Puas ank aku berendam smpi 3 jam tp tak tanggal gak, abg dia cuba buka tp dia kata sakit. So dh takder pilihan terpaksalah pergi klinik gak. Baring aje doktor terus tarik, tak pulak dia kata sakit.... huhuhu psikologi aje tu...

kena makan ubat dulu.. mmg payah nk mkn ubat dia nih... 
kena tepuk dada, kepala br leh telan...


dh start gabra....


baring dulu sementara tunggu doktor dtg...


atok tolong jaga...


dh selesai.. selepas 2 jam baru rasa sakit.... huhuhu

So dh selamat semuanya... Alhamdulillah.. Ini pegalaman pertama aku, sbb ank sulung aku dulu opah dia yg jaga. Dulu mak aku yg jaga makan ank sulung aku tu tp yg ni aku kena buat sendiri...


Monday, December 6, 2010

~~Sampai Syurga~~

Click for better view..

Ku membenarkan jiwaku
Untuk mencintaimu
Ku persembahkan hidupku
Untuk bersama kamu

Dan diriku untuk kamu
Belum pernah kumerasai begitu

Semua itu telah berlalu
Harapanku palsu
Dan mungkin hari yang satu
Terus ku tertunggu

Di hatiku masih kamu
Belum pernah ku ingin terus memburu

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Namun aku tetap aku
Yang terbaik untuk diriku
Hanya satu
Hanya kamu

Ku membiarkan hatiku
Untuk merinduimu
Ku menghamparkan sakitku
Untuk tatapan kamu

Bersamamu harapanku
Hilang dalam terang yang membutakanku

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu

Dan segala yang ku ada
Ku berikan semua
Untuk dirimu saja

Ku mahu dirimu
Bahagia untuk selamanya
Biar sampai syurga
Aku menunggu cinta darimu
Agar ku sempurna

Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu
Namun aku tetap aku
Yang terbaik tuk diriku

Hanya satu

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu


Lirik Sampai Syurga - Faizal Tahir

Thursday, December 2, 2010

~~Idaman Anak ku Menjadi Kenyataan~~

Salam,

Seperti yang sedia maklum pada entry aku sebelum nih, anak sulong aku amat menginginkan sebiji camera dslr dan aku telah berjaya merealisasikan impiannya itu. Ini dikira sebagai hadiah tertunggak atas kecemerlangan beliau dlm peperiksaan PMR thn lepas.

Sekarang nih, kat rumah kerja nye asyik dok snap itu ini. Semua objek nak dishootnya, smpi bunga plastik aku yg berhabuk pon disnapnya. Ada satu malam tu, dia snap air freshener yg adiknye spray, berkali2 snap smpi naik pening aku dibuatnya sbb mana taknya dah satu rumah wangi. Adooiiii dia dgn hobinya... Tapi aku salute gak kt dia sbb walaupon dia newbies, tp dia cpt tangkap dlm teknik2 amik gambar yg dia belajar dr internet... 


Ini adalah hasil pertama anak ku ini...  agak2 boleh bla tak? (click for better view)

Ok, apa2 pon aku harap anak aku dapat menggunakannya dgn cara yg terbaik dan bukan utk tujuan yg bukan2...


Tuesday, November 30, 2010

~~SeTeLaH HaTi Ini DiLuKai~~

Salam,


Hi!!... aku kembali bersiaran setelah seminggu menyepikan diri dr dunia blogging ini (seminggu jer.. wakaka). Smua ini adalah gara2 tak puas hati dgn "kak NN". Cewahhh.... merajuk la kunun tp takleh nk lamalaaa, rasa mcm tak complete hari2 ku kalau tak bw. Kpd yg dtg singgah kat blog aku tp tiada kunjungan balas, maaf bebanyak yer kengkawan. Setelah hati dilukai, beginilah jadinyer...


Tapi apa2 pon I'm back... :)





Wednesday, November 24, 2010

~~ Frustrated ~~





This is what i can say at this moment.... 
Will be right back when I'm ready....

Tuesday, November 23, 2010

~~Nikon Oh Nikon~~

Salam,


Photography.......itu minat anak sulong aku skrg nih. Mungkin sbb ada kawan dia yg minat tu, jadi dia pon terikut2 gak atau mmg dh trend budak2 skrg. Baru2 ni dia minta belikan sebijik nikon dslr. Huhuhu bukan murah harganye. Dh survey harga kt beberapa tpt. Adoiii.... kopak aku. Dia minat model kt bawah nih..  utk new beginner kira ok la nih kan?





Apa2 pon, bagus gak minat dia nih. Boleh gak kami ank beranak posing sakan.. hehehe...

Friday, November 19, 2010

~~SmS BerHelah~~

Salam,


Mcm2 helah digunakan untuk memperdayakan orang ramai. Hari Jumaat lepas time lunch, sedang aku melayan kari ikan bawal yang tak brapa boleh nak layan dkt kedai mamak tak jauh dr ofis aku, tetiba handset aku berbunyi dan satu message masuk.. Meh tengok kandungan message tu bawah ni...
-
-
-

Mungkin ada jugak org yg terpedaya, tp aku siang2 dh boleh tau helah ni sbb aku tak panggil bapa aku sebagai ayah. Lagi pon abah aku tu manalah reti sgt nk bersms nih... hehehe....


Tapi kalau tak silap aku, pernah aku baca di sebuah dada akhbar, ada jugak orang yg senang2 terpedaya pada scam yg sebegini hingga melibatkan kerugian smpi beribu2 ringgit. Jadi kpd rakan2 bloggers smua, pandai2 lah menilai sesuatu taktik pembohongan yg kadang2 tak boleh masuk akal langsung.

~~ KaTak Part 2 ~~

Salam,
TEMAN ISTIMEWA...Muqri menunjukkan katak digelar ‘Chica’ yang dibelanya.

Aku pernah bercerita tentang katak sebelum nih. Tadi masa tgk metro online ternampak la pulak cerita pasal budak nih... Mak aiii... geli geleman aku tengok.. Boleh lak dia jadikan katak yang besar giler ni sebagai binatang peliharaan dia... Jangan ank2 aku ada minat yg sama dh ler.. huhuhu...




Thursday, November 18, 2010

~~Hari Raya Qurban~~

Salam,


Selamat Hari Raya Qurban buat rakan2 bloggers. Tahun ni beraya di Shah Alam dan mcm biasa, raya qurban tak ler meriah mana. Agendanya makan, tidur, makan dan tidur... Menu raya kali ni lemang, rendang dan nasi ayam aje. Masak sendiri dan makan sendiri.


Nasi ayam ni aku masak atas permintaan adik2 aku, rasa dia bg tekak aku biasa2 aje (tp jauh lebih sedap laa dr ayam penyet yg aku try sekali trus kena blacklist.....muahahaha). Petang tu kena masak sup sekali lg sbb dh langsai, adik aku ckp takleh layan nasi kalau takder sup.. 4 ekor ayam settled ptg tu gak... huhuhu



 Anak sedara aku pagi2 dh bersiap..


Ni second round... pagi2 mkn lemang dan rendang.. tak sempat tangkap gambar...

 Nasi ayam sempoi... 

Petang lepas hujan.. maen layang2 

Atok pun sama dok layan cucu2nya..

Hubby dan anak2 try naikkan layang2 tp kejap jer pastu angin beralih arah... huhuhu

P/S : Gambar download dr Ms Azura of http://lovely2sofeya.blogspot.com/ facebook. Tq la yer...

Saturday, November 13, 2010

~~Cosmo World Slide Show~~



Salam,
Huhuhu... ari nih dok umah ajer.... En. hubby keje wat overtime lak, tak leh ler nk ke mana2. Masak sudah, mengemas sudah apa lg??? Aku xplore Picasa photo editing. Tapi tak reti lak mcm mana nk upload terus ke blog. So aku try upload ke youtube dulu then baru share kt sini. Boleh ler pulakkk.... hehehe.... So since ini first trial aku, mcm bodoh aje rupanye... Next time should be more better, right??

So layanzzzz.... Kalau boring tu buat bodoh aje ler yer.....

Thursday, November 11, 2010

~~Cosmoworld - Berjaya Times Square~~

Salam,


Cuti hujung minggu baru2 ni kami sekeluarga pegi jenjalan ke Cosmoworld, Berjaya Times Square. Anak bongsu aku tu dr dulu ajak pegi sini tp selalu takder kesempatan. Tapi ari tue (31.10.2010)... macam xder tempat ajer nk lepaq, ank aku suggest la kami pergi bersuka-ria ke Cosmoworld yg ala2 Genting Highland nih. 

Korang nk tau, aku nih mmg suka try benda2 yg agak2 scary pada sesetengah org tu. Aku ajaklah en. hubby naik roller coaster tp dia tak berani wakakaka...(penakut rupanye en. hubby aku nih). Apa lg aku gunakan lah kuasa veto aku dan paksa ank bongsu aku temankan.. Mula2 dia cuak gak tp aku pesan kt dia kalau takut, pejam aje mata.. Tapi kan... roller coaster ni takla gayat mana pon (eksyen kunun) sbb aku ada naik yg kt Gold Coast, Australia yg tu mmg cuak giler beb... So layan je la gambo2 kt bawah ni yg hanya guna h/phone ajer sbb tak bawak camera....

-
-
-
ni lah en. hubby aku.. nampak brutal kan???

salah satu rides yg ada kt sini

buah hati aku...

layan bumper car gak...

naik apa train ntah nih..

merry go round dier..

Tuesday, November 9, 2010

~~Aduhhh~~


Hari nih rasa tak sedap badan..
Demam dan juga sakit kepala akibat kena hujan..
Pagi2 sebelum masuk keje pegi klinik dulu untuk ambil ubat..
Tak jumpa pon tuan doktor, sbb aku tau dah apa ubat yg akan dia bagi...
Tapi aku masuk gak ofis sbb klu kat umah dok sorang2 lg boring..
Kat ofis ni flexible sikit.. tu yg best tue..

Wednesday, November 3, 2010

~~Hepy Besday To Me~~

Salam,

Ari nih besday aku yg ke 39 (mcm tak cayalah dh nk masuk era 40-an sbb rasa mcm muda lg hehehe....) dan jugak adik bongsu aku Mohd Syuhaimi. Terima kasih atas ucapan dan doa dr adik2, sanak sedara dan rakan taulan. Rasa hepy sesgt sbb ari ni aku celebrate dgn family tersayang. Harapan aku semoga aku diberi kesempatan untuk memperbaiki diriku ini lagi dan menjadi seorg anak, isteri dan ibu yg baik. Aminn...

Meh kita share makan kek cyber nih yer....






Saturday, October 30, 2010

~~Sessi Release Tension~~

Salam,




Hari Jumaat kelmarin lepas kerja, aku dgn membe2 ofis pergi layan karaoke kat Neway, Subang Jaya. Lama gak dh tak berhappy2 together begini, asyik keje aje sekali sekala kena gak layan kepala.. hehehe.... Pada mulanya kami plan nk pergi hospital Sunway dulu sebelum berkarokk, nk jengah ex-secretary boss yg kira dh nazak disebabkan cancer tp disebabkan jalan teramat jam, kami batalkan hasrat kami ke sana. Malangnya pagi td dpt sms, mendiang telah pergi meninggalkan kami smua. Huhuhu.. mmg ada hajat nk jengah beliau tp tak kesampaian. May God Bless Her and Rest In Peace....

So layan aje la gambar2 kat atas tue... 







Wednesday, October 27, 2010

~~Kamera N Kucing~~

Salam,

Harap si chumil Sarahku tak hilanglaa ekkk lps ambil gambo dia.

Korang ada dengar tak hotchat kt radio hot fm pagi tadi? Aku ada dengar gak masa tgh drive pergi ke tpt kerja. Topik pagi nih ialah "mula tak percaya.. tapi......". Kalau korang ada dengar takper laa tp yg tak dengar meh saya share kt sini citer dia.

Ada la sorang caller tu, tak ingat lak nama dia.. citer pasal kucing dia. Ramai org setuju dan percaya tak boleh ambik gambo kucing sbb nnti kucing tu akan mati atau hilang.Caller ni bagi tau sebelum2 ni dia amik gambo kucingnya, memang kucing dia akan hilang tak lama tu. Bukan dua tiga kali tp empat kali gak laa.. Kemudian, dia bela lagi seekor kucing. Dr kecil sampailah kucing tu dh besar dia tak berani ambil gambo langsung kt kucing tu, tp bila dh besar kucing tu pulak buat perangai, suka membuang merata tpt dan dia jadik tak suka kt kucing tu. Dia pon ambil laaa gambo kucing tu dgn harapan kucing tu akan hilang. Tapi yg hampehnye kucing tu tak mau lak hilang. So katanye dia terpaksalah membuat kucing tu hilang dgn membuangnye. Lawak sungguh...

Dh tu si deejay FBI pon ckp laa, klu nak ambil gambo dgn niat tak jadik punya... Aku yg dlm keter tersenyum2 kambing sampai org sebelah pon naik heran... So, di mana kebenaran ambil gambar kucing, kucing tu akan mati/hilang ekkk????


Saturday, October 23, 2010

~~Sarah... Si Chumil Ku~~

Salam,

Nak tau, inilah peneman aku malam2 kalau aku blogwalking dan bersurfing. Sarah nama diberi sempena tpt dia dibeli iaitu di Damansara. Kucing betina ni baru berumur 6 bln, kami beli masa bulan puasa ari tu. Tapikan dia ni cacat sikit sbb tangan kirinya patah semasa berumur 2 bln tapi terer gak berlari dan melompat kesana kemari....


Sofa ni tpt dia mengasah kukunyer.. abis calar2 huhuhu......

pandai gak posing tue....

dok menyibuk.... kaco ajelaaa....
Dua tiga hari ni, dia asyik mengiaw aje., terjerit2 tak kira siang atau malam. Tak taulah kenapa.. tak kan biang kot.... huhuhu....


Thursday, October 21, 2010

~~Saguhati dr TM~~

Salam,

Tadaaa.... ini dia saguhati dr TM yg aku terima kelmarin sbb melanggan streamyx 1mps.. So far aku puas hati jugaklah dgn streamyx nih walau adakalanya ada sikit2 lost signal tu, tapi biasalah kan.. nobody is perfect....





Jersy England tue...

Tapi sedih sikit laa sbb saiz jersy ni besar sikit... so yg untung hb aku laa...Anyway, thanks a lot ya TM....selalu2lah buat amal jariah yer...

Wednesday, October 20, 2010

~~Photo Editing~~

Salam,

Korang suka tak edit gambo... semenjak dua menjak ni aku suker lak mengedit picture. Bukan apa sajer suka2 sbb aku bukan ler pro editor pon.. Aku guna 'Picnik Application' aje... Meh tengok bawah nih..

Aku sebelum diedit...





Aku selepas diedit...
Tu diaaa... putih gebu dahh.. Kalau la muka aku mcm tu kan best.... Ada chance jadik model cap ayam... wakakaka... (mat jenin dgn angan2 nye).

Tuesday, October 19, 2010

~~Nak Start Diet Balik Arrr...~~

Salam,
Sekadar hiasan aje (aku tak ler seseksi gini..) .. aiyoyo.. kadawaleiii.....botoi ka nihh 

Baru aje aku timbang berat badan aku tadi dan keputusannya amat mengerikan aku.. Uwaaa... aku dh increased 2kg, biar betul atau tak kan penimbang tu rosak kot... Rasanya dah 2 minggu ni aku tak keluar lunch, aku makan brunch ajer tp mcm mana boleh increase sampai gitu sekali ekk....

Maka, aku berazam dari saat dan ketika ini aku nak start diet balik... Konon hanya akan makan oats utk daytime and nasi tuk dinner sebelum pukul 7 malam. Aku pernah cuba kaedah ini dulu dan ianya agak berkesan.. So wish me good luck ya... everybody....... Uwaaaa.... (masih tak percaya.. penimbang tu rosak kot kan..kan..kan)

Thursday, October 14, 2010

~~Rahsia Bantal~~

Memeluk Bantal
Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni
Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera.
Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik.
Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. 
Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

Menggunakan Banyak Bantal
Mereka biasanya kurang kenyakinan dalam kehidupan seharian.
Mereka memerlukan banyak pendamping. 
Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan
pandangan orang lain.
 
Tidur Dengan Satu Bantal
Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. 
Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan
bukan nafsu semata-mata.
 
Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki
Mereka mempunyai sifat kurang baik. 
Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan.
Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. 
Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. 
Mereka tdk suka berusaha.

Tidur tanpa Bantal
Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi.
Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada
sifat ego.
 
Tidak punya bantal
Kasihan betul... Pergi kedai belilah satu, bukanya Mahal pun..!!

Tuesday, September 28, 2010

~~Sepi tanpa coretan~~

Salam,

Dah lama aku tak update blog aku nih...
Mcm takder idea nk citer apa...
Aku pon jadi malas nk bw....
Income pon jgn ckp ler.. merundum terus... huhuhu...

Tapi dlm malas2 aku bw tu ada gak yg sudi menyinggah tanpa rasa jemu...
Aku tabik springlah kt derang smua nih....
Aku mintak maaf berbanyak sbb tak balas kunjungan kalian...
Mungkin bulan depan aku akan lebih bersemangat utk bw....
Mudah-mudahan... Aminnnn...

Friday, September 3, 2010

~~SeLaMaT HaRi RaYa~~


Kepada semua muslimin dan muslimat yg singgah di blog ini, aku ingin 
mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin. 
Jika terdapat komen2 aku yg pernah menguris hati kalian semua, aku 
menyusun sepuluh jari memohon kemaafan. 
Bagi yang akan pulang ke kampung berhari raya, berhati-hatilah di jalan raya. 
Jangan biarkan keluarga menanti dalam tangisan.

Tuesday, August 24, 2010

~~Mercun & Hari Raya~~

Salam,

Kalau ada hari raya mesti ada mercun dan bunga api. Takder benda2 ni mcm tak sah raya jadiknya. Tapi yg paling sadisnye, hampir hari2 ada jer citer kanak2 cedera dan ada yg meninggal dunia akibat bermain mercun ini. Yang paling menyayat hati sehingga ke saat ini ialah cerita di Kuala Terengganu, bagaimana seorg kanak2 mati sehingga mayatnya terpelanting ke dahan pokok akibat impak dr letupan yg amat dasyat sehinggakan ada saksi mengatakan boleh didengar sejauh 4km.

Pelbagai tindakan dan pengawalan perjualan mercun ini dilakukan oleh pihak berkuasa tp masih senang didapati dipasaran. Tapi bagi aku, pengawasan dr ibu bapa adalah jalan yg paling berkesan dlm menangani permasalahan ini. Pastikan di mana anak anda berada. Kalau nk main bunga api pon biarlah di bawah pengawasan anda... Biar kita menangis sekarang kerana memukul anak tetapi janganlah kita menangis kemudian hari meratapi kesengsaraan yg mereka tanggung.

Sunday, August 22, 2010

~~Pedih Ulu Hati @ Gastrik~~

Salam,


Hari ni InsyaAllah dh 12 hari kita berpuasa. 
Dari lepas bersahur tadi aku rasa tak selesa aje perut ni, pedih ulu hati. 
Rasa nak muntah pun ada. 
Kawan aku cakap kalau tak tahan, batalkan aje puasa ni, takut melarat pulak.
Tapi akan aku gagahkan jugak untuk berpuasa hari ini sebab ini bukan alasan untuk aku ponteng puasa.
InsyaAllah.....