Click Me :)

Friday, November 19, 2010

~~SmS BerHelah~~

Salam,


Mcm2 helah digunakan untuk memperdayakan orang ramai. Hari Jumaat lepas time lunch, sedang aku melayan kari ikan bawal yang tak brapa boleh nak layan dkt kedai mamak tak jauh dr ofis aku, tetiba handset aku berbunyi dan satu message masuk.. Meh tengok kandungan message tu bawah ni...
-
-
-

Mungkin ada jugak org yg terpedaya, tp aku siang2 dh boleh tau helah ni sbb aku tak panggil bapa aku sebagai ayah. Lagi pon abah aku tu manalah reti sgt nk bersms nih... hehehe....


Tapi kalau tak silap aku, pernah aku baca di sebuah dada akhbar, ada jugak orang yg senang2 terpedaya pada scam yg sebegini hingga melibatkan kerugian smpi beribu2 ringgit. Jadi kpd rakan2 bloggers smua, pandai2 lah menilai sesuatu taktik pembohongan yg kadang2 tak boleh masuk akal langsung.

18 comments:

sekamar rindu said...

salam..

tengok no hp pun dah tahu bukan datang dari malaysia....
ishh,.mcm2 la penipun...ishh

Cik Bulat said...

gila ah si lier. berani betol,kot kot terhantar kat person yg dah yatim. xmemasal jep.

Ungu Violet said...

sekamar rindu ~ tu la kan.. kena berhati2
cik bulat ~ hahaha.. dia org nk dh xder modal laen nk menipu hd

L0veLinkz said...

tingkatkan backlink dan visitor hanya copy paste banner sahaja dan simpan di blog anda....hasilnya nantikan ...
kalau rajin x plore banner kat bawah post dalam blog tu....satu persatu masukkan backlink....try la...thanks...

NeidIyra said...

adess~~~
bile aku bace entry tuh..
sikit pn aku x faham..
maybe aku fokus ngat at pic tuh..
ape la yg dye tulis..
but bile dh bace komen tuh.
btu tau org luar yg sent..
hahaha :D

Mohd Wakiyuddin Rosnan said...

org skrg mcm2 hal.. ades..

Ungu Violet said...

neidlyra ~ susah ker nk faham kak UV tulis ni? huhuhu..
Mohd Wakuyuddin ~ apa2 pon boleh jd...

Aefa Aerisya said...

ish.. selamba je ngaku ayah org kan..

dulu ada lecturer pesan, dalam handphone kita, jangan save no telefon family guna nama dia. maksudnya, kalo no phone ayah, jangan letak nama dia ayah, dad,daddy or ape2 lagi yang org leh teka tu no ayah kita. sbb, kalau handphone hilang, kita selamat dr byk perkara terutama sekali penipuan. berjaga-jaga okey. [eh. panjang lak komen ni. heheh]

Ungu Violet said...

aefa ~ btul tu, tp masalahnye kita ni klu no2 ni susah la nk ingat.. mcm mana tue? hehhe

Aefa Aerisya said...

sis.. hehehe.. save je no dorang. tapi guna nama lain la. pak aji ke, pak tam ke, hikhik

Ungu Violet said...

Aefa ~ gud idea.. tak terfikir lak... tq for sharing.. :)

Aefa Aerisya said...

sharing is caring ^_^ n jom sarapan.. penat dah bw ni.. huuu

Ungu Violet said...

tq, kak UV dh sarapan td... nasik lemak lg.. bertambah2 la lemak badan nih.. huhuhu

Amyna said...

ishh.. macam² bentuk penipuan skrg kan. So kena alert. InsyaAllah ^_^

Ungu Violet said...

amyna ~ btul tu, kena lebih berhati2

aibaks said...

kah3.. biasa la.. prank msg.. nak kaut untung bodoh2 jerk.. aibaks dapat gak msg camtu tapi ckp aibaks menang dari Shell RM30k! haha

Ungu Violet said...

aibaks ~ yg shell tu pon penah dpt gak.. tp herankan, ada gak org yg terpedaya....

FF said...

aa jugak la org buat cm ni