Click Me :)

Friday, December 10, 2010

~~Bersunat~~

Salam,

Cuti sekolah dtg lagi. Ni la musim org bertunang, kahwin, bersunat dan mcm2 lg. Aku pon tak melepaskan peluang ini menyunatkan ank bongsu aku yg berumur 10 thn. Pada mulanya mmg ada plan nk sunatkan dia, tp bila bincang dgn abah aku, dia nk wat besar2an siap kompang bagai. Huhuhu.. rasanya aku takder budget tu, so aku plan nk buat next year ajer. Tp ank aku ni beria2 nk sunat gak thn ni, so nak tak nak buat jugaklah tp dlm suasana yg sederhana aje.

Korang nk tau tak, masa kt klinik tu, aku, abah dan ank sulung aku ada kt bilik pembedahan tu. Hubby aku tunggu kat luar sbb dia takut, kelakar kan. Aku tgk smua proses tu smpi abis tp bila time doktor tu nk gunting kulit tu, aku dh tak berani tgk dh sbb dh npk darah. Aku mmg xleh tgk darah, kembang rasa kepala aku pastu rasa mcm nk pitam. Teknologi skrg dh canggih, pakai laser dan clamp aje.  Hari ketiga ank aku dh leh jln2 g tgk wayang 'Ngankung' lagi, mcm org tk sunat.

Bila hari kelima, clamp tu dh boleh buka. Doktor ckp boleh bukak sendiri takyah dtg klinik. So aku gak la yg beranikan diri gunting clamp tu tp ada 1 masalah lak, clamp boleh bukak tp tube tu melekat kt kulit dia. Aku call klinik tu tanya mcm mana nk buat, so derang ckp suh rendam nnti tanggal sendiri. Puas ank aku berendam smpi 3 jam tp tak tanggal gak, abg dia cuba buka tp dia kata sakit. So dh takder pilihan terpaksalah pergi klinik gak. Baring aje doktor terus tarik, tak pulak dia kata sakit.... huhuhu psikologi aje tu...

kena makan ubat dulu.. mmg payah nk mkn ubat dia nih... 
kena tepuk dada, kepala br leh telan...


dh start gabra....


baring dulu sementara tunggu doktor dtg...


atok tolong jaga...


dh selesai.. selepas 2 jam baru rasa sakit.... huhuhu

So dh selamat semuanya... Alhamdulillah.. Ini pegalaman pertama aku, sbb ank sulung aku dulu opah dia yg jaga. Dulu mak aku yg jaga makan ank sulung aku tu tp yg ni aku kena buat sendiri...


2 comments:

Cikmin said...

macam jaga orang pantang budak bersunat ni..huhuhu...hari tu lahirkan faheem doc tu nak sunatkan sekali..tapi hubby kata biar dia besar baru sunat..sebab first boy dia tak dapat tengok..masa tu kat OS..

Selamat menempuh alam baru ye dik.. :)

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

uhuhuhu.,...

teringat kecik2 dulu,,,sunat masa darjah 2,,

ada sekali tu time bius abes,,,

ayah cakap,,, "kejap je tu saketnya, tahan sikit"..

N then saya balas

"ayah mana tau,,ayah tak rasa.."

hahaha,,,sampai sekarang kena bahan ngan ayah,,,kekekek