Click Me :)

Tuesday, May 11, 2010

KaTaK

Salam,

Katak.... eeeiiiii geli aku.. Aku memang takutkan haiwan bernama katak nih. Kalau aku nampak katak, aku sanggup berdiri kt atas meja atau tpt yg paling tinggi. Aku geli melihatkan keadaan fizikal kulit badannya yg mengerutu, licin dan berair dan seakan mau melompat ke arah aku.

Kegelian aku kat katak ni bermula dr aku kecik2 lagi. Aku pernah disakat oleh abah aku. Masa tu seingat aku berlaku pada malam hari. Abah aku meletakkan kulit jering ditelapak tangan dia dan menyuakan ke arah aku. Aku punyala terkejut dan takut terjerit2, esok paginya aku demam dek takutkan katak tu.

Masa aku sekolah dulu, aku rajin gak pegi library. Aku suka tgk majalah National Geography, kadang2 tu terambil magazine ttg haiwan nih.. selak2 aje, mcm2  jenis rupa ada.. mula2 tegak bulu roma aku tgk haiwan nih.. nak2 ada mcm2 kaler... Kadang tu kawan2 aku suka menyakat, buka page yg byk gambo katak nih.. huhu..

Ada sekali tue, aku pergi ke rumah abg ipar aku di Batang Berjuntai (sekarang nama dh glemer beb Berjuntai Bestari). Hari dh petang, so aku pon pergilah ke bilik air utk mandi. Sedang aku bershampoo membuat urutan rambut, tiba2 aku ternampak seekor katak tgh memandang tekun aku mandi... Fuhhh.. apa lg laaa... aku capai tuala dan bukak langkah seribu. Dlm kepedihan syampoo tu aku ttp berlari keluar jugak. Masa tu dh tak kira malu dah.. Lepas diclearkan oleh hubby aku, barulah aku sambung mandi...

Lagi satu, hobi hubby aku suka memancing. Kalau balik kampung, dia suka memancing haruan. Haruan, umpannya apa lagi kalau tak katak.. Bila dia singgah beli katak tu, idaklah aku berani menjenguk.. Manalah tau, tiba2 melompatlak katak tu ke arah aku.. Minggu lepas, aku balik kpg lg, hubby aku singgah ke satu kedai menjual alat2 memancing di pekan Kampar. Dr jauh aku dh npk sign board tulis "Disini ada KATAK".. hahahaha.. memang tak bg aku masuk kedai dia tue...So aku duduk diam2 di dlm keter aje laa.. heheheh...

Sekadar gambar hiasan..





21 comments:

Faheem Jr said...

hihihi..takut katak eh... :P tak malu la aunty ni..dah besar2 pun takut..

Ery Farieha said...

err geli katak jugak!
=.=

Uda said...

uda tak geli katak.. uda geli belalang

Syahrul Iman said...

haha..tgh shampoo pown leh lari sebab takut katak...tp kodok lagi geli kan..hehe

Ungu Violet said...

faheem....seyes ni takut giler.. huhu
Ery - kita serupa...
Uda- elehh belalang kita tak geli...hehehe
Iman - katak, kodok n spesis dia mmg akak geli giler... eeeiiii

izyani_azahari said...

takut katak jugak!! gambar tu scary. haha. :P

Ungu Violet said...

izyani.. akak ingat akak sorang aje yg takutkan katak... rupanya ramai gak kt luar tu takut ekk.. gambar tu skadar hiasan aje.. hehehe

.::WaNiE::. said...

nk muntah tengok gambar budak tu hihihihi

sama la, katak & lipas dari jauh nampak dah sibuk nak panjat kusi ahaha

Ummiross said...

eee ummiross pun takut sangat katak ni,ari tu ada dlm kasut,menjerit bagai nk histeria he

Ungu Violet said...

wanie - akak lipas ok lg, boleh aje pijak..
Ummiross - adoiii mcm mana tu ekk.. mesti rasa sejuk n lembab aje kan.. huhuhu geliii

kacang said...

errr.
gelinyee ngan katak.
huhu

Syafiq Kadiran said...

katak xske...kalo melompat cam katak ske...hahaha

Sharinginfoz said...

hmm memang seronok mancing kan especially bila ikan dah makan umpan... rasa macam seronok kan...

Yuna Free Hair???

Ungu Violet said...

syafiq - hahaha lompat sambil nyanyi ekk..
sharinginfoz - mancing mmg best tp umpan pallet ok laa.. jgn mende lain huhuhu

Wawa~* said...

adehhh.. sy pun geli katak niiiii... snang citer sy bkn org yg mesra haiwan. sy x benci depa... cuma... uwaaa... geliiii...

Aidi-Safuan said...

hahaha...kalau amek sains tulen wajib belah katak time form 5 nanti. :P

kaizen shinobi said...

okeh...!!

budak tuh memang sempoi!!

ahaks~

wanes said...

hehe kengkawan, bagi wanes katak ni perkara biasa la coz memang bidang wanes...katak yg takut wanes..wakaka

SheY PuLL said...

SeluMber je budak2 mkn katak 2..:)

たかやがみ said...

(manusia) : katak oh katak... kenapa anda mengelikan..

(katak) : macam mana xmengelikan.. badanku mengerutu dan menglendirkan...

badanku mengerutu dan menglendirkan...

(manusia) : apa yg x digelikan... semua tu ciptaannya..

Ungu Violet said...

wawa - kita serupa..:)
adi - ha dgr tu.. saper2 geli katak tu, kena simpan aje kegelian tu klu nk amik sains tulin..
kaizen - agak2 katak betul ke tue?
wanes - hahaha npk bayang wanes, katak2 dh bertempiaran lari kan..
shey pull - bkn katak btul la tue..
dot..dot..dot - hahahaha btul tu,smua mahluk ciptaanNya..