As Salam,
Lately ni daya ingatan aku semakin berkurang, mungkin faktor umur jugak kot. Tak pon RAM dlm otak aku ni dah hampir penuh, tapi boleh ker tambah RAM kat otak kita ni ekk..hehehe. Bila cakap pelupa ni, banyak faktor yang boleh menyebabkan kita jadi pelupa ni, antaranya pemakanan seharian kita memainkan peranan utama.
Antara makanan yg akan membuat kita cepat lupa adalah:
Makanan seperti jeruk, junk food tu memang aku minat sgt2, tu la penyebab aku cepat lupa ni kot Lagi satu org tua2 selalu kata kalau kita makan semut memang akan membuat kita jadi cepat lupa. Sejauh mana betulnya teori ni, wallahualam.
Lately ni daya ingatan aku semakin berkurang, mungkin faktor umur jugak kot. Tak pon RAM dlm otak aku ni dah hampir penuh, tapi boleh ker tambah RAM kat otak kita ni ekk..hehehe. Bila cakap pelupa ni, banyak faktor yang boleh menyebabkan kita jadi pelupa ni, antaranya pemakanan seharian kita memainkan peranan utama.
Antara makanan yg akan membuat kita cepat lupa adalah:
- 1. Banyak makan epal yang sudah masam.
2. Banyak makan makanan masam termasuk asam atau jeruk buah-buahan.
3. Banyak makan bawang besar.
4. Banyak makan makanan yang mengandungi rempah dan ketumbar kering.
5. Memakan kepala ikan.
6. Memakan makanan dan minuman yang bercampur dengan semut. Semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang boleh melemahkan ingatan.
7. Makan sehingga terlalu kenyang.
8. Makan makanan yang disentuh oleh tikus.
9. Makan makanan yang dijual di warung-warung yang kotor dan terdedah.
10. Minum minuman yang memabukkan seperti arak dan tuak masam.
11. Banyak makan makanan yang mengandungi bahan kimia termasuk bahan perasa dan bahan awet. Umpamanya, minuman bergas dan makanan segera (junk food). Ketahuilah bahawa bahan kimia di dalamnya boleh menumpulkan fikiran dan daya ingatan seseorang.
Makanan seperti jeruk, junk food tu memang aku minat sgt2, tu la penyebab aku cepat lupa ni kot Lagi satu org tua2 selalu kata kalau kita makan semut memang akan membuat kita jadi cepat lupa. Sejauh mana betulnya teori ni, wallahualam.
No comments:
Post a Comment